lørdag den 11. december 2010

Hvad for en Jantelov?

Der dukker jævnligt blog-indlæg op om Janteloven. Ja, ikke bare på blogs, men alle steder kan man læse sig frem til, at (især?) kvinder føler sig ramt af den. Det lyder ikke rart, når det beskrives, og hver gang jeg læser det sidder jeg med sådan en fornemmelse af, at det burde jeg genkende. Men nej, og nu må jeg altså komme med min undren.

For jeg møder virkelig bare ikke Janteloven? Jeg gransker og gransker mit lille hoved. Ok, der er rimelig tomt pt. grundet søvnmangel og kamp-amining, men alligevel... der dukker bare ikke noget op? Der er ingen minder om mennesker, der ikke har villet mig det bedste med det, jeg nu går og hitter på. Er det fordi de ting, jeg hitter på, simpelthen bare ikke er interessante nok til at nogen gider tryne mig? Jeg tror det ikke. Med fare for at stille mig på øretævernes holdeplads og VIRKELIG lægge op til tryn, så kan jeg simpelthen ikke huske, jeg har været udsat for Janteloven. Tvært imod, så får jeg mange tilkendegivelser af, at det jeg giver mig af med er fedt og inspirerende. At jeg er dygtig til det, jeg laver, og at man godt gider beskæftige sig med mig og mine mærkværdigheder.

Hvad er det? Hvorfor går jeg fri? Det er da ikke fordi jeg er bange for uhæmmet pral over egne frembringelser, i hvert fald!

Kom endelig med dit bud, dine tanker. Er jeg bare blind for kritikken, eller lever jeg simpelthen i en heldig lomme, hvor ingen føler sig kaldet til at mule mig for det jeg kan?

Nyd dagen!

9 kommentarer:

 1. Ej, hvor er jeg glad for at høre at du ikke er eller har været ramt af Jante, for han er altså en grimmer fyr!! For mit vedkommende har det rigtig meget handlet om geografi. Jeg er født og opvokset i Nordjylland, boede i en 10års periode i Kbh. hvorefter jeg flyttede til Horsens. Jeg har kun mødt Jante i Jylland, og han bor der endnu - måske derfor du ikke er ramt!? Jeg gør mit bedste for at jage Jante fra mine venner og familie, for der er jo absolut ingen grund til at sætte sit lys under skæpper (derfor har jeg også indført Skæppe-forbud blandt kolleger og i mit hjem!).
  Endnu engang tillykke med at du ikke har mødt ham (det må være en 'ham' - nødvendigvis!), og det er der jo ihvertfald ingen grund til heller, for du har så meget at byde på, og skal endelig bare byde løs! Jeg ser interesseret og inspireret til fra Jylland, og skal nok bede ham Jante om at blive væk fra Fyns-land!
  Ha' en superfantastisk Jantefri weekend!
  De kærligste hilsner fra Jane

  SvarSlet
 2. Jo tak, men det undrer mig alligevel, for jeg er jo eksiljyde, og de fleste af dem, jeg kender jeg jyder. Jeg kan ikke huske det fra min opvækst heller? Men måske er det virkelig bare mig, der har misset noget:) Bevidst eller ubevidst;)

  SvarSlet
 3. Søde kat! kan det være fordi du er positiv indstillet og ikke lader de spydige bemærkninger ramme dig?

  SvarSlet
 4. Jeg tror stadig janteloven eksisterer i bedste velgående! Men om vi mærker den, afhænger nok af, hvor priviligerede vi er i form af vores venner, familie og de ellers beslægtede mm.

  Her i blogverdenen er vi jo nok med til, at gøre op med den "gode" gamle "Du skal ikke tro du er noget" mentalitet!

  Her råber vi gerne højt, SE HVAD JEG HAR LAVET, og har enhver ret til, at være stolte af det! Vi gør det åbenlyst muligt for andre, at give deres besyv med (og jo helst rose os) gennem kommentarerne, og alt sammen fordi der ikke er nogen der skal komme og sige til os, at vi ikke kan, for det kan vi jo!

  Jeg kæmpede og gør nok til stadighed en smule, imod janteloven! Især da oprettede min blog, her komemr jeg med mine tanker, mine kreationer, mine sindssyge indfald af momentær galskab og tror andre orker og gider at læse det! Er jeg nogen eller noget som andre gider beskæftige sig med?

  Uanset, så er det mit oprør mod janteloven, for her er jeg! Jeg har mødt ham, og konfronteret ham!

  SvarSlet
 5. Jeg kender dig jo ikke, men jeg tror, at Jante ikke besøger dig, fordi du ikke praler på en måde, som gør andre mindre.

  Hvis man højtråbende fortæller et nyligt fyret menneske, at man selv igen er blevet forfremmet og tilbudt 2 nye jobs, kan jeg love dig, at Jante kommer.

  Eller hvis man med blær i stemmen fortæller sin sidekammerat ( som dumpede ), at man selv scorede 12, fordi man er pisse god, så kommer Jante også.

  Der er forskel på uudholdeligt pral og på glædesstrålende beretning om noget, som er gået godt. Man må afpasse sit blær til modtageren og ellers holde sin kæft.

  Min far sagde altid, at de, som har noget at have det i - de behøver ikke at prale.

  SvarSlet
 6. jeg holder med brilleting. jante holer til i nordjylland. Jeg har bestemt mødt den op til flere gange.

  SvarSlet
 7. Kære Kat

  Så vidt jeg kender dig, så er du et dejligt menneske som ikke fremhæver dig selv på andres bekostning. Du deler bare din glæde over det, du gør/laver, med andre.
  Derfor føler ingen trang til at tryne dig, for du gør bare verden et lidt bedre sted med din indstilling.

  SvarSlet
 8. Tak for jeres tanker og svar. Måske er det et særligt jysk fænomen? Under alle omstændigheder, så er jeg glad for, at flere gør op med det, når de møder det. Det må være svært, men det er arbejdet værd, er jeg sikker på:)

  SvarSlet
 9. Jeg må give de ovenstående ´bloggere ret!! Du laver desuden nogle rigtig fine ting. Jeg selv har i mange år malet malerier, og først nu har jeg turde se Jante i øjnene, og så viser det sig at der er købere til mine malerier, hvilket jo er fantastisk.
  Så her er jeg , ganske sprit-ny på bloggen, ankom i universet søndag, og glæder mig til at blive inspireret og se hvad alle i kreative kvinder tryller frem. Har ihvertfald meldt mig dom fast læser af Kattekluns ;) Besøg gerne min blog hvis du har lyst. Jeg skriver lidt om hverdagen, have og malerier og andre finurlige ting jeg finder på. Findes på: Troldestreger.blogspot

  God mandag til dig!! :O)

  SvarSlet

Skriv endelig en kommentar, jeg bliver så glad!